Zaļā bāze
Visveselīgākais ir parastais salātlapu maisījums. Ja nav iespējas noplūkt svaigo ražu savā dārzā, centies iegādāties svaigas un maigas salātu lapas. Vislabāk tirgū - saldeni riekstaino mangoldu, pikanto rukolu, asās sinepju lapas, blīvos romiešu salātus, rūgtenos lollo rosso lapu salātus un mums jau ierastās kruzuļaino salātlapu šķirnes. Ja nav laika iet uz tirgu, nopērc salātus veikalā. Labi ir sezonas maisījumi, jaunie spināti. Izvēlies elastīgas, nesaburzītas lapas bez tumšiem vai dzelteniem plankumiem.
Lai salātus nomazgātu, ielej dziļā traukā ļoti aukstu ūdeni. Iegremdē tajā salātlapas uz 10 minūtēm, lai tās kļūtu svaigākas, piesūktos ar ūdeni un kļūtu stingras, kraukšķīgas. Noskalo salātus ar rokām, pēc tam liec salātu žāvētājā vai uz papīra dvieļa un uzmanīgi nosusini. Mazgāt salātus caurdurī zem ūdens strūklas ir barbarisms, jo tā lapas burzās un plīst.
Rukolas lapiņām un jaunajiem spinātiem nogriez garos kātus. Lielās salātlapas ar rokām saplucini gabaliņos. Griežot salātus ar nazi, tie zaudē sulu, kļūst mīksti un negaršīgi.
Mangolds Lapu biete - pēdējos gados ļoti populāras salātlapas. Lietojamas pārtikā gan neapstrādātā, gan blanšētā veidā. Blanšējot atšķirībā no spinātiem apjomu nezaudē, kļūst mīkstas un sātīgas. Lieliski saderas ar tomātiem, brinzu, sīpoliem, saldajiem pipariem.
Pareizās sastāvdaļas
Lai droši fantazētu un radītu savas salātu receptes, der iegaumēt tikai vienu zelta likumu - izvēlies zaļo bāzi un pievieno tai pa vienam produktam no trim grupām. Kombinācijas - atbilstoši tavai gaumei.
1. grupa Kaut kas salds vai skābens: tomāti, āboli, rīvēti burkāni, bumbieri, mango, avokado, bietes, apelsīni.
2. grupa Kaut kas no olbaltumvielu grupas: vārīta ola, vistas vai tītara gaļa, šķiņķis vai desa, zivis, siers, kukurūza, pupiņas, zaļie zirnīši. Ar aso rukolu labi saderēsies siers ar zilo pelējumu, bet, ja salātos ir bietes, droši pievieno tiem kazas sieru.
3. grupa Kaut kas kraukšķīgs: rieksti, sēkliņas, grauzdiņi, gurķi, saldie pipari. Riekstus un sēkliņas vispirms vajag apcept bez eļļas, lai atklātos to aromāts. Riekstus sasmalcini - sakapā ar nazi. Ideālie partneri jebkuriem salātiem ir pekanrieksti un saulespuķu sēkliņas, neparastāki - mandeles.
Sinepju lapas Pikantas, nedaudz dedzinošas, lieliski sader ar saldiem augļiem un ogām. Pamēģini sajaukt tās ar saldajiem ķiršiem bez kauliņiem un uz pusītēm pārgrieztiem jauniem redīsiem, bet aizdaru pagatavo no sojas mērces ar kļavu sīrupu un olīveļļu. Nekļūdīgs variants - sinepju lapas ar zemenēm, bet mērcei pie iepriekšējā aizdara pievieno pavairāk magoņu sēklu.
Sāls un eļļa
Ja salātos ir daudz cietu produktu - āboli, saldie pipari, gurķi, mango -, tad visu cieto sagriež, liek atsevišķā traukā un apsāla. Un tikai pēc tam pievieno pārējām sastāvdaļām. Pēc minūtēm divdesmit salātus pārlej ar mērci.
Āķis slēpjas tajā, kas viss mīkstais sāli, tostarp arī no mērces, uzsūc ļoti ātri, bet cietais - lēni. Ja viss tiks aizdarīts vienlaikus, sanāks pliekani gabaliņi sālījumā.
Olīveļļu salātiem noteikti pērc saldu, bez rūgtenuma. Rūgtums ir atkarīgs no olīvu šķirnes un no tā, cik ilgi eļļa glabājusies. Jo ilgāk, jo lielāks risks, ka tā oksidēsies, it īpaši, ja būs glabāta gaismā, caurspīdīgā pudelē. Indīga tā nekļūs, taču salātiem nederēs. Vēlams pirkt izlejamo eļļu un to nogaršot vai arī izvēlēties eļļu tumšā pudelē un pielūkot, lai līdz derīguma termiņa beigām vēl atliktu daudz laika.
Ciedru rieksti Augstā tauku satura dēļ, uzglabājot gaismā, ātri oksidējas un kļūst negaršīgi. Tāpēc glabā riekstus tumšā vietā un pirms iegādāšanās noteikti nogaršo.
Aizdars
Ar dažādu veidu aizdaru no vienām un tām pašām sastāvdaļām var pagatavot dažādus salātus. Ķīnā tūkstošiem gadu salātu aizdaru gatavoja no sojas. Romas impērijā salātus aizdarīja ar maisījumu no sāls un zaļumiem ar medu. Mūsdienām raksturīgās mērces ar majonēzi un uz eļļas bāzes parādījās tikai aptuveni pirms divsimt gadiem Francijā.
Pieci izcili salātu aizdari
1 Citronu - visvienkāršākais Sajauc 200 ml olīveļļas ar 100 ml citronu sulas. Pievieno sāli, piparus. Ja ir ļoti skābs, atšķaidi ar ūdeni.
2 Āzijas - visneparastākais Sajauc 2 ēdamkarotes suši etiķa, 2 ēdamkarotes dabiskās sojas mērces, 8 ēdamkarotes olīveļļas. Pievieno sagrieztu baltā sīpola ceturtdaļu. Sablendē. Pievieno sāli un cukuru pēc garšas.
3 No zilā siera - vissātīgākais Ņem 50 g zilā Dor Blue siera un 200 g krējuma (15 %), pusi daiviņas ķiploka, mazliet ūdens. Sablendē un pievieno sāli. Konsistencei jābūt pašķidrai, kā 35 % saldajam krējumam.
4 Mājas pesto - visbagātākais ar vitamīniem Ņem pa saujai svaiga bazilika, rukolas, pētersīļu, diļļu un blanšē - uz 10 sekundēm iegremdē verdošā ūdenī, tad nospied. (Augstā temperatūra zaļumos iznīcina fermentus; pateicoties tam, pesto saglabās savu zaļo krāsu.) Sajauc zaļumus ar olīveļļu, pievieno pusi daiviņas ķiploka, Parmas sieru, sāli, maltus melnos piparus, riekstus. Pielej nedaudz ūdens. Sasmalcini - maisījumam jābūt biezam kā krējumam.
5 No paniņām - visierastākais Sajauc 300 ml paniņu, ēdamkaroti majonēzes, 100 g sīki sasmalcinātu maurloku. Ja ir vēlēšanās, pievieno pa ēdamkarotei sīki sagriezta estragona un pētersīļu, pusi daiviņas ar sāli saspaidīta ķiploka.
Pasniegšana
Izkārto zaļo bāzi dziļā salātu bļodā, virsū saliec visas pārējās sastāvdaļas. Mērci lej nevis no augšas, bet gan pa bļodas malām, ļaujot tai notecēt lejā. Salātus sajauc ar divām dakšiņām pirms pasniegšanas. Pateicoties šai viltībai, salāti saglabās čaganumu, kraukšķīgumu, nepiesūksies ar mērci un nebūs pārāk eļļaini.