Eduards Bogdanovs, restorāna «Ozo» direktors un īpašnieks: Rīkot īstu pikniku brīvā dabā vēl ir mazliet par agru, toties apmeklēt vietu, kur steiks uz oglēm tiek pagatavots trīs minūtēs un pasniegts patīkamā, relaksētā atmosfērā - pašā laikā! Mūsu restorāns ir īsts paradīzes stūrītis ne tikai golfa spēlētājiem. Lai izbaudītu zaļus laukus, putnu treļļus, augstvērtīgu liellopa, strausa vai fazāna gaļu, nav jādodas tālu uz laukiem. Viss, kas nepieciešams lieliskai atpūtai un pusdienām, ir tepat līdzās.
Tiem, kas vēlas steiku pagatavot mājās, iesaku iegādāties tikai augstvērtīgu gaļu, jo tieši no tās ir atkarīga garša. Maiga steika cienītājiem vajadzētu izvēlēties to liellopa, jēra vai strausa daļu, kur ir vismazāk nodarbinātie muskuļi, kas padara gaļu cietāku, stiegraināku. Lai kā jūs to gatavotu, tāda gaļa nekusīs mutē. Lai gaļa izceptos un būtu maiga, steikam izmanto vismazāk noslogotos muguras muskuļus jeb fileju. 100 g smags un 4 cm biezs steiks jācep uz karstas, sausas pannas, pievienojot piparus
un mazliet sāls, 3-4 minūtes no katras puses. Vislabākā piedeva - svaigas skābenes un auksta jogurta mērce. Skābenums atvērs gaļas garšu. Lai noskaņojums būtu pavisam pavasarīgs, dekorējiet ēdienu ar svaigiem zaļumiem un izmantojiet arī zaļus traukus. Un neaizmirstiet par glāzi dzirkstošā vīna vai vietējā sidra - tas ne vien lieliski garšo, bet arī palīdzēs labāk sagremot gaļu.
Mocarella
Smiltenes mocarella ar pašmāju tomātiem, svaigu baziliku un trifeļu kaviāru četrām porcijām
Sastāvdaļas
• 4 bumbiņas mocarellas
• 4 tomāti
• 4 tējk. trifeļu ikru
• 1 zilais sīpols
• 1 zariņš svaiga bazilika
• 100 ml olīveļlas
• Sāls
• Pipari
Gatavošana Tomātus nomazgā un sagriež lielos riņķos, tieši tāpat palielos gabalos sagriež mocarellu. Visu izkārto šķīvī. Pārkaisa ar sasmalcinātu baziliku.
Pasniegšana Pārkaisa ar sāli un pipariem, pārlej ar olīveļļu, uz siera liek trifeļu ikrus. Dekorē ar zilā sīpola gredzeniem.
Jēra stilbiņi
Jēra stilbiņi jogurta mērcē četrām porcijām
Sastāvdaļas
• 2 l vistas buljona
• 4 piena jēra stilbi
• 4 ēd.k. Dižonas sinepju
• 2 burkāni
• 2 sīpoli
• 1 bunte svaigu garšaugu
• 100 ml olīveļļas
• Sāls
• Pipari
Sastāvdaļas piedevām
• 4 vidēji lieli kartupeļi
• 1 Savojas kāposts
Sastāvdaļas mērcei
• 500 ml dabiskā jogurta vai kefīra
• 1 bunte svaigu piparmētru
• 1 bunte svaigu pētersīļu
• 1 bunte svaiga koriandra
• 1 bunte svaiga bazilika
• Sāls
• Pipari
Gatavošana Burkānus ar sīpoliem pāris minūtes apcep. Jēra stilbiņus liek traukā kopā ar garšaugiem un apceptajām saknēm, pārlej ar buljonu. Trauku pārsedz ar foliju un liek cepeškrāsnī 160 grādos uz 7 stundām. Gatavo gaļu izņem no buljona un atdzesē, pēc tam no visām pusēm pārziež ar sinepēm un uz grila vai cepeškrāsnī apcep, līdz gaļa zeltaina.
Piedevu gatavošana Kartupeļus nomizo un veselus līdz pusgatavībai cep krāsnī, pēc tam 5-10 minūtes apcep uz grila vai uz pannas. Savojas kāpostu nomazgā, sagriež un apcep uz pannas.
Mērces gatavošana Sīki sasmalcina vai sablendē visus zaļumus, sajauc ar jogurtu vai kefīru, pievieno sāli un piparus.
Pasniegšana Jēra stilbiņus pasniedz ar siltiem kartupeļiem, Savojas kāpostiem un aukstu jogurta mērci.
«Hole In One»
Kokteilis «Hole In One» vienai porcijai
Sastāvdaļas
• 100 ml gāzēta ūdens
• 40 ml iecienītākā džina
• 5 ml Monin gurķu sīrupa
• 5 ml Monin plūškoka sīrupa
• 6 svaigas piparmētras lapiņas
Gatavošana Visas sastāvdaļas, izņemot gāzēto ūdeni, ielej šeikerī un labi sakrata. Long glāzē ieliek pāris gabaliņu ledus un caur sietiņu ielej šeikera saturu. Pēc tam visam pārlej gāzēto ūdeni.
Pasniegšana Kokteili dekorē ar piparmētru un svaigu gurķi.
Siera kūka
«Ozo» pašmāju siera kūka četrām porcijām
Sastāvdaļas pamatnei
• 360 g cepumu Selga
• 300 g iebiezinātā piena
• 100 g sviesta
• 50 ml konjaka
• 1 tējk. rīvētas laima miziņas
Sastāvdaļas krēmam
• 500 g Filadelfijas siera
• 50 ml konjaka
• 2 ēd.k. laima sulas
Pamatnes gatavošana Sadrupina cepumus smalkās drupačās un samaisa kopā ar iebiezināto pienu, laima miziņām, sviestu un konjaku. Masu labi samaisa - tā, lai veidotos blīva un viendabīga kūkas pamatne. Liek apaļajā tortes formā.
Krēma gatavošana Bļodā liek Filadelfijas sieru, pievieno laima sulu un konjaku un visu rūpīgi samaisa līdz viendabīgai konsistencei. Liek uz iepriekš sagatavotās cepumu pamatnes un atstāj ledusskapī uz 12 stundām.
Pasniegšana Gatavo siera kūku pirms pasniegšanas izdekorē ar ogām vai augļiem.





