No kreisās: īpašnieks Andris Rūmītis un šefpavārs Nauris Nummurs

Stāsta Nauris Nummurs un Artis Upners, restorānu tīkla Hercogs šefpavāri Mēs gatavojam visiem - ģimenēm un uzņēmējiem, slavenībām un parastiem cilvēkiem. Ikvienam. Mūsu kredo - modernisms un mājas virtuve uz viena šķīvja! Mūsu mērķis - viesi, kas iegriežas pie mums nevis reizi trijos mēnešos, bet trīsreiz mēnesī. Esam atvērti visiem priekšlikumiem un eksperimentiem - galvenais, lai tie būtu gardi, dāvātu mājas siltuma sajūtu un patiesu prieku mūsu viesiem.

Vītiņu iela 4, Mārupe (pa kreisi) un Balasta dambis 70, Rīga (pa labi)

Vēlaties 1 kg smagu steiku? Lūdzu! Tikko ķertas austeres? Elementāri! Mums vienīgajiem Latvijā ir savs austeru akvārijs. Tomātu džems, aļņa gaļas zupa ar persikiem, Dor Blue siera kūka, jēra mēle, pasniegta uz karstiem oļiem, - tā ir tikai neliela daļa gastronomisko pārsteigumu, kas jūs sagaida pie mums.
Ja nu vēlaties vakaru pavadīt mājās, lūk, daži rudenīgi ieteikumi gardēžiem. Ēdieniem un dzērieniem jābūt karstiem, dekoriem - no sezonas dārzeņiem, un kopā ar zupu labāk pasniegt Shiraz, nevis minerālūdeni.

Sēņu strūdele

4 porcijām
Pildījumam
• 650 g šampinjonu
• 200 g austersēņu
• 200 g saldā krējuma
• 150 g šalotes sīpolu
• 100 ml rapšu eļļas
• 10 g ķiploku
• Sāls, cukurs

Mīklai
• 400 g kārtainās bezrauga mīklas
• 300 g miltu
• 2 olas

Pildījuma gatavošana Smalki sakapā sīpolus, ķiplokus, saplūkā austersēnes un sagriez šampinjonus. Visu apcep rapšu eļļā, pievieno saldo krējumu un vāri, līdz iztvaikojis liekais šķidrums.
Strūdeles gatavošana Mīklu apviļā miltos un izrullē, malas nozied ar olu, vidū liec sēņu masu. Mīklu sarullē un liec formā vai uz paplātes, kas izklāta ar cepamo papīru. Pārzied ar olu un 10-12 minūtes cep 210 grādu temperatūrā.
Pasniegšana Siltu strūdeli pārkaisi ar svaigi kapātiem zaļumiem un pasniedz ar skābo krējumu.

Truša gaļas rulete, ietīta bekonā

4 porcijām
• 1 trusis
• 200 g šķēlēs sagriezta bekona
• Sāls, cukurs, malti melnie pipari

Buljonam
• 5 l ūdens
• 300 ml saldā krējuma
• 200 ml baltvīna
• 10 g pētersīļu
• 1 burkāns
• 1 sīpols
• 1 ķiploka daiviņa
• 1 kanēļa standziņa
• 1 lauru lapa
• Melnie graudu pipari
• Sāls, cukurs

Garnējumam
• 2 burkāni
• 2 pastinaki
• 1 neliela selerijas sakne
• 1 neliels kālis
• 1 tējk. medus
• Svaigi zaļumi

Truša gatavošana Trusi atkaulo. Uz pārtikas plēves izkārto bekona šķēles, pa vidu liec truša gaļu. Pārkaisi visu ar garšvielām, cieši satin pārtikas plēvē un pēc tam arī folijā. Liec uz paplātes un pusotru stundu cep 140 grādu temperatūrā. Gatavo ruleti sagriez četrās daļās.
Buljona gatavošana Truša kaulus kopā ar dārzeņiem apcep krāsnī, līdz tie ir brūni, tad liec katlā. Pārlej ar ūdeni un baltvīnu un vāri uz mazas uguns. Kad no buljona palikuši 300-400 ml, pievieno saldo krējumu un pavāri vēl 10 minūtes. Pieliec garšvielas.
Garnējuma gatavošana Dārzeņus nomizo un sagriez vienādos gareniskos stienīšos. Liec pannā un cep, līdz tie gandrīz mīksti, tad pievieno medu, labi apmaisi un cep, kamēr dārzeņi ir karamelizējušies.
Pasniegšana Dziļā šķīvī izliec medainos dārzeņus un pārkaisi ar svaigi kapātiem zaļumiem. Virsū liec ruleti un pārlej ar buljonu.

Pašmāju Raffaello

4 porcijām
• 450 g baltās šokolādes
• 150 g saldā krējuma
• 100 g kokosa skaidiņu
• 100 g mizotu mandeļu
• 50 g sviesta
• 1 vaniļas pāksts

Gatavošana Mandeles apgrauzdē pannā. Ūdens peldē liec kausēties šokolādi ar sviestu. Atsevišķā katliņā uzsildi saldo krējumu un pievieno vaniļas sēklas (vaniļas pāksti pārgriez uz pusēm un ar nazīti izkasi sēklas). Izkausēto šokolādi sajauc ar saldo krējumu un uz pāris stundām liec ledusskapī. Kad masa sastingusi, veido bumbiņas, vidū ieliekot mandeli, un apviļā tās kokosa skaidiņās.

Rudens spēka dzēriens

4 porcijām
• 2 l ūdens
• 200 g ērkšķogu (var būt saldētas)
• 50 g medus
• 20 g ingvera
• 1 kanēļa standziņa
• 1 citronzāle (vai daiviņa citrona)
• Cukurs pēc garšas

Gatavošana Visas sastāvdaļas liec katlā un uz mazas uguns vāri aptuveni stundu. Ja vēlies baudīt spēcīgāku dzērienu, vāri ilgāk. Gatavo dzērienu izkās caur sietu. Pasniedz karstu.