Aizvien garākas kļūst naktis, aizvien īsākas raujas dienas, un aizvien vairāk laika mēs pavadām mājās ledusskapja sabiedrībā. Kā apvienot gastronomiskās baudas ar slaidumu? Šķiet, zinātnieki un ārsti beidzot ir atraduši atbildi. Viss slēpjas brokastīs!

Kā dienu uzsāksi, tāda tā arī būs

Profesors Satčins Panda no Dalasas Bioloģisko pētījumu institūta desmit gadus pētīja cilvēka bioritmus un nonāca pie secinājuma - mūsu veselībai ir ļoti svarīgi, lai mēs dzīvotu atbilstoši diennakts ciklam un barību uzņemtu 8-10 stundu laikā pēc gulēšanas, bet pārējā laikā sagremotu apēsto un atbrīvotos no toksīniem. Viņš lūdza ļoti tuklu brīvprātīgo pulciņam, kuri bija raduši 14-15 stundas gandrīz nepārtraukti ēst, nesamazināt savu ēdienkarti, bet gan iespiest to desmit stundās. Desmit nedēļu laikā eksperimenta dalībnieki sāka labāk gulēt un bija atbrīvojušies no trim liekajiem kilogramiem katrs. Savu pētījumu rezultātus profesors aprakstīja grāmatā Cirkādiskais kods.
Pēc profesora domām, ideālais laiks brokastīm ir stundu vai divas pēc pamošanās, kad ir ieslēgušās un iedarbojušās visas organisma sistēmas. Un brokastīs var atļauties ēst visu, pat saldo un trekno, tāpēc ka cukura un tauku līmenis asinīs no rīta ātri normalizējas.
Satčins Panda par dienas galveno ēdienreizi ieteica padarīt brokastis, nevis vakariņas, un rekomendēja atvēlēt tām pietiekami daudz laika, lai organisms pagūtu bez grēmām tikt galā ar ēdienu.

Rudens brokastu īpatnības

Tām ir jāsagatavo organisms gaidāmajam aukstumam un jānostiprina imunitāte, dāvājot mums lielisku noskaņojumu. Ir svarīgi brokastot dienas gaismā - nekādas intīmas puskrēslas. Gaisma mūs aktivizē, tāpēc pirmo ēdienreizi var pasniegt pie galda loga tuvumā vai uz palodzes. Bet dziļā rudenī vajag apgaismot ēšanas vietu ar spilgtu gaismu.
Priekšroka dodama siltām brokastīm - vēsā gadalaikā tās mūsos raisa rūpju un komforta sajūtu, paātrina vielmaiņu, paaugstina noturību pret saaukstēšanos. Bet, ja tu esi radusi brokastot askētiski, standarta sviestmaizes vietā vismaz izmēģini kaut ko jaunu. Viss jaunais dara možāku.

No visa pa druskai - nostiprina imunitāti

Tu atver ledusskapi, paskaties, kas tur palicis no vakardienas, un pagatavo superomleti. Lietā tiek likts viss - pasaulē nav daudz tādu produktu, kas nenoderēs omletei.
Variants ar melnajām olīvām Sakul divas olas, divas ēdamkarotes krējuma, sāli un vienu ēdamkaroti miltu, sagriez melnās olīvas (10-12) gredzentiņos, visu samaisi un cep un pannas. Var pievienot gan tomātus, gan brinzas gabaliņus (tad nevajag sālīt).
Vienmēr topā ir zemnieku omlete Sagriez desu (jebkuru), lokus, vārītu kartupeli, samet visu uzkarsētā un ietaukotā pannā, pārlej ar pāris sakultām olām. Cep no abām pusēm.
Un visslinkākajām Uzvāri cīsiņu, uzcep omleti no divām olām un piena. Ietin cīsiņu karstajā omletē. Ēd ruleti ar kečupa un majonēzes mērci. Bet, ja sagribēsies kaut ko neparastāku, ietin omletē mazsālītu lasi.

Gandrīz franču

Sagādā prieku Bumbieris, Rokfora siers (vai jebkurš cits siers ar zilo pelējumu) un bekons - tā ir ideāla kombinācija. Sakul bļodiņā olu, divas ēdamkarotes miltu, šķipsniņu muskatrieksta, šķipsniņu sāls, tējkaroti cukura un pusglāzi piena. Sagriez kubiņos nomizotu gatavu bumbieri, sagriez gabaliņos trīs šķēles bekona un to apcep, nosusini liekos taukus. Ielej pankūku mīklu lielā ietaukotā un uzkarsētā pannā, ieber bumbiera gabaliņus. Apcep pankūku no abām pusēm. Liec to uz šķīvja. Pusi pankūkas pārklāj ar bekonu. Virsū uzrīvē Rokfora sieru pēc garšas. Pārklāj pildījumu ar otru pankūkas pusīti.

Brokastis - antidepresants

Silda dvēseli Oranžais ķirbis rudenī ir saules ekvivalents. Ķirbju putra nozīmē lielisku dienas sākumu. To iespējams pagatavot ar prosu, griķiem, auzu pārslām. Taču labam garastāvoklim vislabāk to gatavot ar rīsiem - tas ir biezputras vismaigākais variants. Izvāri 300 g kubiņos sagriezta muskata ķirbja, līdz tas mīksts, nolej ūdeni. Pieber 50-60 g gargraudu rīsu, divas ēdamkarotes cukura, pārlej ar pienu, pasāli un vāri 20 minūtes, līdz krāsa kļūst viendabīgi oranža un rīsi kļuvuši mīksti. Pievieno biezputrai 30 g sviesta un šķipsniņu kardamona vai ingvera. Pasniedz dziļā tasē, lai putra ilgāk būtu silta.

Tām, kurām negaršo brokastis

Ātri pagatavojamas un uzmundrinošas Gatavo verrine*. Ņem jebkuras ogas vai gabaliņos sagrieztus augļus, ievieto biezā slānī platā glāzē. Pārlej ar dabisko jogurtu, pēc tam uzber kārtu gabaliņos salauzītu vai sadrupinātu smilšu cepumu, pēc tam atkal jogurtu bez cukura, tad ogas un augļus. Noslēgumā, ja vēlies, vari pārkaisīt ar pūdercukuru vai pārliet ar medu.
Jogurta vietā noderēs arī biezpiens, krējums, maskarpones vai rikotas siers, putukrējums, banānu gabaliņi. Cepumu vietā - vafeļu drupačas, pilngraudu pārslas, granola, smalcināti rieksti.
* Verrine - jebkurš ēdiens, kas tiek kārtots glāzē slāņos. Mēdz būt uzkodu (sāļie) un deserta (saldie) verrine.

Brokastis kafejnīcā

Darbdienās pieslēdz dzīvei, nedēļas nogalē atslābina Šādas brokastis ir labas jau ar to vien, ka uz kafejnīcu ir jāiet, bet tā ir fiziska slodze. Tā liek atbrīvoties no rīta rutīnas un iekļauties lielas (vai mazas) pilsētas ritmā. Bet arī šeit jāievēro tas pats likums - jādod priekšroka siltam ēdienam, tāpēc kruasānu palūdz uzsildīt. Ļoti gards ir karsts kruasāns ar sviestu un marmelādi - biezu ievārījumu, kas izberzts caur sietu. Ārpus konkurences ir biezpiena plācenīši. Un viss, kas tev garšo - no auzu pārslu biezputras līdz granolai ar karstu pienu.