Ievadbilde

Elementāri, Vatson!

Rudenim piestāv sātīgi ēdieni. Skaistas krāsas, piesātinātas garšas, bagātīgas tekstūras un smaržas, kas uzvēdī atmiņas un stāstus. Vēl septembris neizbēgami nāk ar jaunu mācību cēlienu vai nu kādas skolas solā, vai reālajā dzīvē. Lai viss noritētu kā pa diedziņu, pelēkajām šūniņām nepieciešama pilnvērtīga barība. Un kāpēc neiedvesmoties no izcila domātāja ēdienkartes?

Vācu rakstniece Silke Martine, kura ēst gatavošanu sauc par savu relaksācijas metodi, rūpīgi izstudēja 56 Artura Konana Doila grāmatas par slavenā detektīva Šerloka Holmsa un doktora Vatsona piedzīvojumiem un visas tajās minētās maltītes pārvērta 50 izcilās receptēs, ko tā vien kārojas atkārtot.

Ideālas brokastis

Nekā jauna - arī slavenais Šerloks uzskatīja, ka dienas svarīgākā maltīte ir brokastis. Patiesībā, lai kas arī notiktu ārpusē un kādas katastrofas kuram draudētu, pirms nebija iedzerta rīta kafija ar visu, kas tai klāt pienākas, par nekādām darbībām nebija pat runas. Tad kādas, pēc Holmsa ieskata, ir cieņas vērtas brokastis? Kafija, kvalitatīva melnā tēja, biezpiena plācenīši ar melleņu ievārījumu, sēņu pīrādziņi, pārbērti ar sakapātiem pētersīļiem, vārītas olas vai Benedikta gaumē un, protams, čurkstošs bekons. Ardievu, veseli asinsvadi, esi sveicināts, holesterīn!
Īpašos gadījumos Šerloks tika lutināts ar kariju, kuru papildināja no kokosriekstu piena gatavota jogurtā iemarinēta vistiņa, un, tā kā viņam patika piešaut asumiņu, šeit obligāts bija ingvers, ķiploks, čili un šķipsniņa kanēļa.
Lietainās dienas nebija iedomājamas bez pufīgām vafelēm. Nepaslinko un sajauc miltus, cepamo pulveri, muskatriekstu, pierīvē kazas sieru, un - voilà! Pasniedz svaigi ceptas ar paniņām vai jogurtu, skābo krējumu un citrona šķēlītēm sulai (Raibā lente). Var tikai apbrīnot misis Hadsones čaklās rociņas.
Pie dūšas labi gāja arī smalka omlete ar sēnēm un tomātiem (bet nekādā ziņā nedrīkstēja tai pievienot auzu miltus. Kā zināms, tādu viesiem mācēja piedāvāt Bāskervilu dzimtas sulainis. Šajā namā Šerloks un Vatsons arī iepazinās ar purava garšas niansēm (Bāskervilu suns).

Lavandas un citrona tarte

Par godu kādam īpašam notikumam, nedēļas nogalē, smagās pirmdienās vai arī otrdienas brokastīs - kāpēc ne, ja kārojas kaut ko saulaini skaistu un mierinoši smaržojošu.
Noderēs
• 5 lavandas ziedi (bioloģiskie vai no pašas dārza)
• 150 g cukura
• 80 g saldā krējuma
• 3 ēdamkarotes sviesta
• 200 g pilngraudu smilšu cepumi
• 2 citroni
• 1 laims
• 800 g svaigā krēmsiera
• 1 vaniļas pāksts
• 2 ēdamkarotes miltu
• 8 olas
Pagatavošana
• Smalki sagriež lavandas ziedus un sablendē ar 1 ēdamkaroti cukura.
• Iegūtajam lavandas cukuram piejauc saldo krējumu un masu uzkarsē. Tad ļauj tai stundu atdzist.
• Sakarsē cepeškrāsni līdz 175 grādiem.
• Cepumus sasmalcina drumstalās.
• Katliņā izkausē sviestu, pievieno drupatas, maisa, noņem no plīts, turpinot maisīt, līdz izveidojas stingra masa.
• Tartes formu izklāj ar cepampapīru un tajā ieklāj iegūto cepumu masu, vienmērī-gi izlīdzinot ar karoti. Ieliek ledusskapī uz 15 minūtēm.
• Citronus un laimu nomizo, izspiež sulu.
• Krēmsieru sajauc ar sulu, pievieno sakapātās miziņas, cukuru un vaniļu.
• Izmantojot rokas mikseri vai putotāju, masā iecilā miltus, tad 6 olas, visbeidzot 2 olu dzeltenumus.
• Kā fināla akordu uzmanīgi pievieno
lavandas saldo krējumu.
• Iegūto masu vienmērīgi izklāj uz biskvīta pamatnes un liek cepties uz 1 stundu.
• Pirms kūkas izņemšanas no formas tai jāļauj pilnībā atdzist - vismaz 2 stundas.
• asniedzot pārkaisa ar pūdercukuru, dekorē ar lavandas ziediem un citrona šķēlītēm.

Pusdienas

Ja dienas gaitā kļuva skaidrs, ka vakars ievilksies, Holmss vienmēr ķērās pie zupām, visbiežāk izvēloties zivju zupu, bet labas bija arī dārzeņu zupas no zaļajiem zirnīšiem, ūdenskresēm - vienmēr ar šķipsniņu svaiga ingvera. Vēl domāšanai labi noderēja svaigas austeres vai ceptas, kārtīgi samarinētas irbītes.
Savukārt doktora Vatsona vēderam vistīkamākā šķita tieši klasiskā angļu virtuve - rabarberu zupa un jērs ar dārzeņiem.
Runājot par pusdienām un pat vēlākas pēcpusdienas maltīti, bieži vien, dodoties savās gaitās, puišiem līdzi bija slavenais Šepardas vai kāds cits pīrāgs ar gaļas vai dārzeņu pildījumu, jo nevar taču paļauties uz kaut kādām ieskrietuvēm. Šādi pīrāgi ir slaveni ar to, ka tie ir gardi gan karsti, gan silti, gan arī atdzisuši. Un, ja kaut kādu nesaprotamu iemeslu dēļ paliek pāri, ir ļoti baudāmi arī nākamajā rītā.
Ja pīrāgi ir apnikuši, dienišķo enerģijas un noskaņojuma devu var atjaunot arī ar plānas mīklas, a’la lavaša rullīšiem, kas pildīti ar spinātiem un lasi (Nortvudas būvuzņēmējs). Ja ceļš nav paredzēts tāls, gardas būs vecās labās sviestmaizes ar gurķi, ko bagātinās sautēta mēle Madeiras mērcē ar marinētiem persikiem (Bāskervilu suns).
Interesanti, ka Holmss lielu uzmanību pievērsa garšvielu izmantošanai, ar tām cenšoties neitralizēt dažādu iespējamu inžu (un, būsim godīgi, arī opija) iedarbību, jo, kā zināms, pēc viņa galvas tīkoja daudzi un daudzas, kā arī viņam piemita daži ieradumi, kuru dēļ būtu vēlams pieskatīt organisma attīrīšanās mehānismus. Starp citu, ķiploki, bija absolūts must have slavenā detektīva ēdienkartē.

Kraukšķīgs kamambērs

Ātri pagatavojams, viegli līdzi paņemams un uzkožams, kad īsti ēst negribas, bet tā kā kaut kas labs noderētu uz kārā zoba.
Noderēs
• 2 olas
• 50 g kukurūzas pārslu
• 50 g mandeļu pārslu
• 2 ēdamkarotes miltu
• 2 gab. kamambēra
• 2 ēdamkarotes gī sviesta
• 50 g medus
• 50 g granātābola sēklu
• rupji sasmalcināti valrieksti
• rīvmaize
Pagatavošana
• Dziļā šķīvi sakuļ olas, iedrupina pārslas.
• Citā šķīvī sajauc rīvmaizi ar mandeļu pārslām.
• Vēl citā šķīvi ieber miltus.
• Kamambēru vispirms apviļā miltos, tad olā un visbeidzot mandeļu un kukurūzas pārslu skaidiņās.
• Uzkarsētā pannā izkausē gī sviestu
un apcep kamambēru pāris minūšu no abām pusēm, līdz tā ārpuse kļūst zeltaini kraukšķīga.
• Dekorē ar valriekstiem un granātābolu sēkliņām.

Tējas laiks

Angļiem tējas laiks ir svēta lieta. Vienmēr papildus tasei ar kvalitatīvu uzlējumu tiek pasniegti arī visdažādākie cepumi un smalkas uzkodas. Nereti Hadsonas kundze Holmsu lutināja ar savu meistarstiķi - slaveno apelsīnu pīrāgu (Piecas apelsīnu sēkliņas), bet, lai kāds būtu deserts, punktu Šerloks vienmēr pielika ar kafiju, ko autore dēvē par espresso martini. To gatavo no degvīna, kafijas liķiera, aukstas espreso kafijas un ledus

Mīkstie cepumi ar krējuma krēmu

Ideāli gadījumos, ja kāds vai kaut kas jāgaida, kā Vatsonam nepārtraukti bija jāgaida Holmss. Īpaši jau tad, kad viņš domāja, ka pēdējais ir beigts un pagalam (kas, kā izrādījās, nebija tiesa).
Noderēs
Krēmam
• 400 ml skābā krējuma
Cepumiem
• 350 g miltu
• 1,5 ēdamkarotes cepamā pulvera
• šķipsna Maldonas jūras sāls
• 3 ēdamkarotes cukura
• 100 g auksta sviesta
• 150 g krēmīga jogurta
• 1 olas dzeltenums
• 1 ēdamkarote piena
Dekorēšanai
• pāris citrona miziņu
Pagatavošana
Krēms
• Uzkarsē cepeškrāsni līdz 70 grādiem.
• Līdz 80 grādiem sakarsētā ūdenī ūdens peldē liek trauku ar krēmu un atstāj krāsnī uz 8 stundām. Kad gatavs, tā virspuse ir iekrāsojusies krēmīga.
• Izņem no krāsns un ļauj atdzist, neizņemot no formas. Sarecējis krēms ledusskapī var glabāties nedēļu.
Cepumi
• Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
• Bļodā sajauc miltus ar cepamo pulveri, sāli, cukuru, pievieno gabaliņos sagrieztu sviestu, jogurtu un ar rokām
samīca mīklu.
• Pannā ieklāj cepampapīru.
• No masas veikli veido vienāda izmēra apaļus plāceņus un liek uz pannas. Var arī izrullēt un izspiest formas. Būtiski, lai mīkla nekļūtu pārāk mīksta.
• Cep 15 minūtes.
• Pasniedz ar sarecējušo krējumu, deko-rā - citrona miziņas. l∴

Vakariņas & naksniņas

Varētu teikt - lūk, par šo vēsture klusē. Bet, patiesību sakot, ja pa dienu ir pievārēts viss iepriekšminētais, atliek tikai cerēt, ka cilvēkam pietiek saprāta un gribasspēka ļaut kuņģim un zarnu traktam to visu savā nodabā mierīgi pārstrādāt. Bet, kā stāsta literatūra, Šerloks ar Vatsonu bieži vien naktīs stāvēja uz vakts, un, ja ir nakts maiņa, tad vienmēr pie rokas ir kaut kas graužams - c’est la vie.*

Ko redzēt

Kurš gan nav redzējis kaut vai vienu Šerloka Holmsa piedzīvojumu versiju? Bet vai ir kaut kas dzirdēts par viņa māsu Enolu? Tad, lūk, 2020. gadā Netflix sarūpēja filmu Enola Holmes, kas balstīta grāmatu sērijā, kuru autore ir Nensija Springere. Bet šā gada nogalē, tātad jau pavisam drīz, paredzama filma Enola Holmes 2. Tāpat fani ar nepacie-tību gaida režisora Gaja Ričija Šerloka Holmsa versijas trešās daļas iznākšanu uz ekrāniem.
Šīs filmas ar Robertu Dauniju junioru un Džūdu Lovu galvenajās lomās ražošanu skarbi apturēja pandēmija, tomēr viss liecina, ka nu procesi ir sakustējušies.