Kirils Boiko, restorāna Majorenhoff šefpavārs

Kirils Boiko, restorāna Majorenhoff šefpavārs: Mūsu kredo visu vienpadsmit restorāna pastāvēšanas gadu laikā ir bijis šāds - patīkami pārsteigt viesus ar daudzveidīgu un izsmalcinātu virtuvi: zosu aknu pastēti ar jūras ķemmītēm, paltusa fileju ogu mērcē, tomātu un ābolu čipsiem, putnu gaļu saulainajos citrusaugļos un karaliskām augļu platēm ar medussaldām melonēm un arbūziem. Mūsu rozīnīte ir maiga zivs noslēpumā turētā pikantā mērcē un saskaņā ar senu recepti gatavota pica. Mēs intriģējam un iepriecinām.
Ir pats vasaras plaukums - vieglu vakariņu laiks. Ļaujiet sevi palutināt jau šodien! Glāze Prosecco ar caurspīdīgiem ledus gabaliņiem, kas atgādina kristālus, un deserts, kas kūst uz lūpām…
Mājās varat pagatavot veselīgus augļu čipsus - sagrieziet šķēlītēs banānu vai bumbieri un minūtes desmit pažāvējiet cepeškrāsnī. Ja ciemos atnākuši draugi, uzcienājiet viņus ar ceptu tunci svaigu tomātu mērcē un piedāvājiet kopīgi pagatavot spilgtus kokteiļus no zemenēm, ledus un piparmētrām.

Liellopa filejas tartars

Liellopa filejas tartars ar apceptām gailenēm un kartupeļu čipsiem četrām porcijām
• 400 g liellopa filejas
• 200 ml eļļas
• 120 g gaileņu
• 80 g kartupeļu
• 60 g kaperu ar astītēm
• 60 g kaltētu tomātu
• 25 ml olīveļļas
• 20 g sviesta
• 10 g loku
• 4 paipalu olas
• Sāls
• Pipari
Gatavošana Attīri liellopa fileju no cīpslām, sīki sagriez šķērsām gaļas šķiedrām un pievieno smalki sakapātus kaperus, kaltētus
tomātus un lokus. Pārlej ar olīveļļu, pievieno sāli un piparus. Visu rūpīgi apmaisi un liec ledusskapī.
Pēc tam gatavo pārējās sastāvdaļas. Gailenes blanšē verdošā ūdenī un nosusini salvetē. Uzsildi pannu uz lēnas uguns un apcep sēnes sviestā. Gailenes nedrīkst cept uz lielas uguns - tās kļūs rūgtas. Nomizo kartupeļus, sagriez plānās šķēlītēs, nosusini papīra salvetē un cep uzkarsētā eļļā, līdz tie kraukšķīgi. Pēc tam atkal nosusini papīra salvetē, lai atbrīvotos no liekajiem taukiem. Pārkaisi čipsus ar sāli vai savu iecienīto garšvielu.
Pasniegšana Tartaru pasniedz ar jēlas paipalu olas dzeltenumu, mazliet apslakot ar olīveļļu, kopā ar gailenēm un čipsiem.

Tītara fileja brūkleņu mērcē

Tītara fileja ar karamelizētiem sakņaugiem, vīnā izturētu bumbieri, safrānu un brūkleņu mērci četrām porcijām
Tītaram
• 900 g tītara filejas
• 20 ml olīveļļas
• 5 g timiāna
• Sāls
• Pipari
Sakņaugiem
• 800 g pastinaku
• 500 g burkānu
• 70 ml kļavu sīrupa
• 20 g sviesta
Bumbieriem
• 250 ml baltvīna
• 30 g cukura
• 4 bumbieri
• Šķipsniņa safrāna
Brūkleņu mērcei
• 100 g brūkleņu
• 30 g cukura
• Rozmarīna zariņš

Gaļas gatavošana Tītara fileju sagriez vienāda biezuma stienīšos - tad gaļa izcepsies vienmērīgi. Sajauc sāli, piparus, timiānu, olīveļļu un ar šo marinādi iezied filejas gabaliņus, tad liec tos uz pannas un sautē 10 minūtes.
Sakņaugu gatavošana Sakņaugus vāri viegli sālītā ūdenī, pēc tam sagriez plānos gabaliņos un apcep sviestā apmēram 5 minūtes. Beigās pievieno kļavu sīrupu un karamelizē dārzeņus vēl dažas minūtes, līdz tie kļūst tumši zeltaini.
Bumbieru gatavošana Bumbierus nomizo, pārgriez uz pusēm, izņem sēkliņas. Nelielā katliņā ielej vīnu, pievieno cukuru un safrānu un sildi uz plīts, līdz safrāns atdod visu krāsu. Pēc tam pievieno vīnam bumbierus un sautē uz lēnas uguns 8-10 minūtes. Gatavajiem bumbieriem ļauj ievilkties.
Mērces gatavošana Brūklenes saberz kopā ar cukuru, pievieno rozmarīnu un nedaudz vīna, kurā marinējās bumbieri. Visu vāri apmēram 7-10 minūtes, līdz veidojas mērces konsistence, un pievieno garšvielas pēc izvēles. Vari vienkārši izmantot brūkleņu ievārījumu, uzsildot to kopā ar vīnu, kas palicis pāri no bumbieriem.

Šokolādes fondants

Šokolādes fondants ar saldējumu, riekstiem un ogām četrām porcijām
• 200 g iecienītākā saldējuma
• 160 ml saldā krējuma
• 160 g tumšās šokolādes
• 60 g sviesta
• 50 g baltās šokolādes
• 5 ml brendija
• 1 ola
• 2 olu dzeltenumi

Gatavošana Katliņā ielej saldo krējumu un sviestu, samaisi un sildi uz lēnas uguns, taču neļauj uzvārīties. Noņem no uguns, pievieno tumšo šokolādi un maisi, līdz tā izkūst. Ļauj atdzist līdz 40 grādu temperatūrai. Pēc tam pievieno olu un dzeltenumus, pielej brendiju un visu samaisi, līdz veidojas viendabīga masa. Salej gatavo masu silikona formiņās, pirms tam ievietojot vidū gabaliņu baltās šokolādes. Cep fondantus 12 minūtes cepeškrāsnī, kas iepriekš sakarsēta līdz 190 grādiem.
Pasniegšana Karsto fondantu pasniedz kopā ar saldējumu, svaigām ogām pēc izvēles un riekstiem.

Plaisir

Atsvaidzinošs kokteilis Plaisir vienai porcijai
• 100 ml plombīra
• 30 ml liķiera Bailey’s
• 30 ml šokolādes liķiera Bols
• 20 ml baltās šokolādes mērces
• 10 ml šokolādes mērces

Gatavošana Visas sastāvdaļas liec blenderī un kul vidējā ātrumā. Dažādības dēļ var pievienot sasmalcinātas pistācijas.
Pasniegšana Kokteili salej glāzēs un rotā ar rīvētu šokolādi, svaigām zemenēm un piparmētras lapiņām. Var pasniegt ar ledu.