Mans un vīra garšas ceļojums pa Tenerifi sākas kādā mazā piejūras krodziņā Anagas dabas rezervātā. Priekšā - plašais Atlantijas okeāns, fonā viļņu šalkas, bet uz galda - vienkārši, bet satriecoši pagatavotas jūras veltes. Zivs, kas vēl pirms dažām stundām peldējusi okeānā, pāris gliemenes, olīveļļa, citrons un glāze vietējā vīna. Nekā izsmalcināta, nekā šokējoša - bet viss perfekti savā vietā. Tieši šajā brīdī mēs saprotam: Tenerifē garša nav iznešanās, tas ir dzīvesveids.
Michelin zvaigznes par autentiskumu
Dažas dienas vēlāk kontrasts ir teju kinematogrāfisks. Santakrusa mūs sagaida ar urbānu ritmu, arhitektūru un klusinātu eleganci. Savukārt vakars Michelin restorānā Tenerifes dienvidos ir pilnīgi kas cits - balti galdauti, pārdomāta gaisma, galanta apkalpošana un ēdienkarte kā salas gardēža enciklopēdija. Katrs ēdiens ir stāsts: par vulkānisko augsni, Atlantijas ietekmi, vietējiem produktiem un pavāra rokrakstu.
Šeit tradicionālā Kanāriju virtuve ieguvusi jaunu formu - mūsdienīgu, estētisku un pārdomātu. Garšas ir niansētas, trauslas un reizē drosmīgas. Te Tenerife ir pavisam citāda - pārliecinoša, starptautiska, bet joprojām dziļi sakņota savā zemē. Tieši spēja būt gan vienkāršai, gan izsmalcinātai padara šo salu par vienu no interesantākajiem kulinārajiem galamērķiem visā Eiropā.
Vienpadsmit Michelin zvaigznes deviņos restorānos nav nejaušība. Tās apliecina salas gastronomisko identitāti un prasmi to attīstīt, nezaudējot autentiskumu.
Papildus Michelin atzinībai Tenerife lepojas arī ar vairāk nekā 40 Soles Repsol balvām - ar tām Spānijas prestižākais gastronomijas ceļvedis uzteic pavāru radošumu un ilgtspējīgu pieeju vietējiem produktiem.
Tenerifē satiekas visa pasaule
Tenerifes gastronomiskā ainava ir pārsteidzoši daudzveidīga. Līdzās vietējai šeit augstā līmenī pārstāvētas arī citas pasaules virtuves. Smalki itāļu restorāni ar nevainojami piemeklētiem produktiem, japāņu ēdieni ar Atlantijas piesitienu, kā arī starptautiski fine dining koncepti - tie visbiežāk atrodas luksusa viesnīcās.
Šajos restorānos jūtama gan pavāru meistarība, gan salas spēja pievilināt talantus. Tenerife necenšas atdarināt citas vietas - tā piedāvā savu versiju par globālām virtuves tradīcijām, bet beigās vienmēr atgriežas pie vietējām.
Laba virtuve sākas ar produktu
Taču lieliski Tenerifi var iepazīt ne tikai restorānos un kafejnīcās. Par vienu no mūsu iecienītākajiem pasākumiem kļūst rīta pastaiga pa vietējo tirgu. La Recova Santakrusā un zemnieku tirgus Tegestē - šeit salas aura ir burtiski sataustāma. Krāsas, smaržas, balsis, augļi, sieri, medus, vīni - te viss ir dzīvs un īsts.




